събота, 9 февруари 2019 г.

Сдружение на писателите бе учредено в началото на август в Самоков. Събитието се проведе в Хъба, на 4 август /събота/. То събра на едно място част от самоковските автори, писатели и като цяло личности, които имат афинитет към писаното слово. Сред тях присъстваха Васил Лазаров, Георги Хаджийски, Васил Софин, Георги Захов, Владимир Кабрански, Георги Манов, Иван Ненов, Христо Христов, Любомир Малинов и три дами – Зинаида Хаджимитова, Виолета Кинова и Димитрина Божилова. Това е една част от пишещите личности в нашия град, които единодушно още в самото начало се обединиха около тезата, че Сдружение на писателите – Самоков е събирателно название не само за тези, които имат издадени книги зад гърба си, но включва  занимаващи се с литературна критика, режисура и публицистика.
Идеята за създаване на Сдружението е на Васил Лазаров, който освен човек, със собствен бизнес, е автор на няколко книги. По думите на още един от замесените – филолога, писател и музикант Христо Христов, подобна мисъл е съществувала и се е коментирала още преди около 25 години, но поради различни обстоятелства тя се реализира едва сега. Броят на пишещите, публикуващите и издаващите книги хора в Самоков никак не е малък, което прави създаването на подобна организация съвсем естествено. Още повече, че имена като Паисий Хилендарски и Константин Фотинов, произлизащи от нашия край са повод за не малка гордост. Уставът е изготвен от идеолога на събитието Лазаров, по модел на други подобни организации в страната, а водещ на цялата процедура чрез единодушно гласуване бе кметът на село Драгушиново и писател Георги Хаджийски. От всички присъстващи той има най-голям опит в учредяване на сдружения с нестопанска цел.
На учредителната среща бе приет Устав, коментирано бе седалище на Сдружението, определиха председателя, зам.- председателя, секретаря, размера на учредителната вноска и годишния членския внос. А членовете и учредите си обещаха да се ръководят от идеите и принципите на първопредците Паисий Хилендарски и Фотинов.  Протоколът на цялото събитие бе оставен в ръцете на Владимир Кабрански, а за гласуването се погрижи Васил Софин. Единодушно за председател на първото по рода си Сдружение на писателите – Самоков бе избран Васил Лазаров, негов заместник е Христов, а секретар е Кабрански. Определен беше размерът на встъпителната вноска от 10 лв., а годишният абонамент ще възлиза на 12 лв. По закон, за да бъде учредена подобна организация с нестопанска цел тя трябва да наброява поне седем души, а учредяването трябва да бъде легитимирано с решение на Софийски окръжен съд. За целта трябва да бъдат внесени уставът и учредителният протокол. Учредителите се надяват да успеят да се съберат повече пишещи хора от града, за да могат да се срещат и да обменят идеи. И не на последно място, че са поставили основите на нещо ново и смислено в нашия град, което има надеждата да привлече млади хора към тях.




0 коментара:

Публикуване на коментар