петък, 25 октомври 2019 г.

Чествахме Деня на поезията

Публикувано от admind на октомври 25, 2019 Няма коментари

Сдружението на писателите събра приятели в Младежкия дом, за да отбележи заедно с тях Международния ден на поезията и музиката. В събитието участва читалище „Младост“. Ученици от „Акустика“ с ръководител Христо Христов – поета с китара, изпълниха много мелодии, които хармонираха на изявата. Преди концерта публика и участници бяха поздравени от Латинка Щъркелова – уредник на Младежкия дом. Участници в Клуб „Арт палитра“ към Младежкия дом се представиха с изложба от сувенири. Ръководител на клуба е Латинка Щъркелова, тя даде награди на най-сръчните участници в изложбата.
В концертната програма бяха четени стихове на Васил Лазаров, Васил Софин, Иван Ненов и други. Сред публиката бяха поети и писатели от Самоков, познати на аудиторията, сред които Райна Бакрачева, Димитрина Божилова и други.
По време на проявата бяха дадени награди на творци, участвали в организирания от Сдружението литературен конкурс за участници до 30 години. Конкурсът имаше две области – поезия и проза, а отличията снощи връчи Васил Лазаров. Първа награда не бе присъдена, Николай Караиванов спечели второ място за разказа „Стореното добро винаги се връща”, на второ място е класирано и стихотворението на Аника Донева, трето място спечели Петя Субева за разказа „Перо от пеликан“. На финала на концерта прозвуча поздрав и от Маргарита Бочева от Читалище „Младост“ , съвместно с китаристите от „Акустика”.
„Основна цел на Сдружението на писателите в Самоков е да утвърждава литературата и изкуството като духовна територия. Ние преценихме, че една подходяща дейност за постигане на тази цел е да организираме литературен конкурс за млади таланти до 30 години в две категории – стихотворение и разказ. Младите творци откликнаха на нашата покана. Трябва да отбележа, че участниците не бяха толкова много, колкото ни се искаше и очаквахме, но затова пък творбите им са впечатляващо стойностни, някои с дълбочина на съдържанието, други с издържана художествена стойност на формата. Жури в състав – Яна Василева, Георги Захов и Христо Христов определиха наградите“ – поясни Васил Лазаров. „Първо място не се присъжда, а второто се дели от двама участници. Единият е Николай Караиванов за ,,Стореното добро винаги се връща”. Лайтмотивът на това произведение се съдържа в самото заглавие. Стореното добро винаги намира признание. Знаем, че нашата народопсихология е свързана много тясно с християнството. Ние сме християнски народ и според него доброто винаги се възнаграждава, не винаги в земния живот, но винаги се записва в Божествената съкровищница на небето. Тези и много други размизли поражда този разказ. Съгласно регламента на конкурса той печели парична награда от сто лева и грамота“- бяха част от думите на Васил Лазаров. Парични награди имаше за всички, спечелили в конкурса.

Десислава Стоянова

0 коментара:

Публикуване на коментар